Wednesday, November 17, 2010

20 ways of EFFECTIVE STUDY


1.Baca dan ulang sehingga ingat
2.Baca dari sumber yang berlainan, mudah utk kita igt
3.Tulis apa yang kita ingat
4.Baca dan hafal sambil berdiri
5.Cuba ingat kembali pada waktu lapang
6.Pakai minyak wangi ketika belajar (perempuan tak perlu pakai ketika kuliah, pakai kat rumah je)
7.Berbincang dengan sahabat anda mengenai topik yang anda belajar
8.Create suasana "quiz session"
9.Jangan paksa diri jika terlampau mengantuk ketika study, terus tido
10.Solat malam dan bykkan menghafal al-quran, ia boleh menajamkan fikiran
11.Kurangkan makanan yang banyak MSG dan bahan pewarna
12.Kurangkan makan makanan berat diwaktu tengahari
13.Keluar jogging/workout/outdoor game utk lancarkan peredaran darah
14.Solat dhuha setiap hari, pintu rezeki akan terbuka
15.Jangan tido selepas subuh, bykkan membaca selepas subuh
16.Puasa isnin dan khamis setiap minggu, meninggkat keupayaan otak berfikir
17.Makan malam sebelum maghrib, sunnah nabi dan ia dapat mengelakkan dari mengantuk di malam hari
18.Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran
19.Isi masa terluang dengan membaca buku / majalah / novel berfaedah dan menonton berita / dokumentari
20."Keluar berdakwah". Banyakkan kerja2 dakwah islami, spt usrah, jaulah, khidmat kesihatan dsb, bykkan bergaul dengan masyarakat, insyaAllah minda anda akan terbuka...

Friday, November 5, 2010

The social network

baru shaja selesai menonton filem the social network. filem ini mengisahkan inventor kepada facebook yg menjadi kegilaan ramai dunia hari ini. Mark Zukckerberg, seorang yahudi genius lepasan universiti havard merupakan billionaire termuda di dunia. filem tu mmg best dan menceritakan setiap detik sebelum permulaan facebook, sehinggalah ia berjaya mencapai populariti. tak hairanlah facebook sekarang adalah laman sosial yg paling popular mutakhir ni. sehingga sekarang facebook mendapat gelaran a 25billion usd project. usaha yg dilakukan oleh mamat ni mmg tak terkira byk nya...jika tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya...

nak ceritkan disni, betapa bijak nya seorang graduan niversiti yang melihat peluang didepan mata, tidak mensia2kan peluang yg ada kerana dia tahu dunia sudah semakin hampir ditangannya jika dia berjaya mencipta facebook. golongan yahudi ni mmg tak pernah berputus asa dan sentiasa ada idea bagaimana nak kuasai dunia. mark zuckerberg bukan seorang yang mata duitan, tapi beliau sedar peluang untuk menguasai "manusia" itu. bagi aku, facebook ni seperti sebuah laman sesawang yang mampu memntau aktiviti harian manusia. every single info about us are at the tip of their finger. patutlah golongan ini mampu menguasai manusia dari sekecil-kecil bidang sehinggalah kepada sebesar-besar bidang.

korang peru tonton filem ni, kalo tak dapat cari bleh amek dari aku. apa yang ingin aku ketengahkan bukan kemegahan golongan yahudi yang aku nak tonjolkan, tapi usaha itu yang membuatkan aku kagum, walaupun mark zuckerberg mempunyai ramai lawan tapi dia mampu menghubungkan ramai kawan. dan usaha yang dilakukan oleh beliau dan rakan2 beliau mmg tak terperi banyaknya...tak mustahil la kejayaan yang mereka capai sekarang amat besar.

cuma aku terfikir, dimana usaha anak muda terutama golongan islam untuk maju dan berjaya sperti mereka, kita juga mampu menguasai dunia dan mengalahkan mereka suatu hari nanti. yang aku lihat orang islam cukup suka menggunakan facebook kerana mereka mampu memanipulasi org lain di dalamnya...bagi aku facebook ni sebenarnya bnyk keburukan dari kebaikan. salah stunya, ia mampu mendedahkan kelemahan diri kita kepada org dan lain dan lebih buruk lagi kepada musuh kita...dan byk lagi keburuka yang aku rasa korang boleh fikirknnya...

video