Friday, November 5, 2010

The social network

baru shaja selesai menonton filem the social network. filem ini mengisahkan inventor kepada facebook yg menjadi kegilaan ramai dunia hari ini. Mark Zukckerberg, seorang yahudi genius lepasan universiti havard merupakan billionaire termuda di dunia. filem tu mmg best dan menceritakan setiap detik sebelum permulaan facebook, sehinggalah ia berjaya mencapai populariti. tak hairanlah facebook sekarang adalah laman sosial yg paling popular mutakhir ni. sehingga sekarang facebook mendapat gelaran a 25billion usd project. usaha yg dilakukan oleh mamat ni mmg tak terkira byk nya...jika tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya...

nak ceritkan disni, betapa bijak nya seorang graduan niversiti yang melihat peluang didepan mata, tidak mensia2kan peluang yg ada kerana dia tahu dunia sudah semakin hampir ditangannya jika dia berjaya mencipta facebook. golongan yahudi ni mmg tak pernah berputus asa dan sentiasa ada idea bagaimana nak kuasai dunia. mark zuckerberg bukan seorang yang mata duitan, tapi beliau sedar peluang untuk menguasai "manusia" itu. bagi aku, facebook ni seperti sebuah laman sesawang yang mampu memntau aktiviti harian manusia. every single info about us are at the tip of their finger. patutlah golongan ini mampu menguasai manusia dari sekecil-kecil bidang sehinggalah kepada sebesar-besar bidang.

korang peru tonton filem ni, kalo tak dapat cari bleh amek dari aku. apa yang ingin aku ketengahkan bukan kemegahan golongan yahudi yang aku nak tonjolkan, tapi usaha itu yang membuatkan aku kagum, walaupun mark zuckerberg mempunyai ramai lawan tapi dia mampu menghubungkan ramai kawan. dan usaha yang dilakukan oleh beliau dan rakan2 beliau mmg tak terperi banyaknya...tak mustahil la kejayaan yang mereka capai sekarang amat besar.

cuma aku terfikir, dimana usaha anak muda terutama golongan islam untuk maju dan berjaya sperti mereka, kita juga mampu menguasai dunia dan mengalahkan mereka suatu hari nanti. yang aku lihat orang islam cukup suka menggunakan facebook kerana mereka mampu memanipulasi org lain di dalamnya...bagi aku facebook ni sebenarnya bnyk keburukan dari kebaikan. salah stunya, ia mampu mendedahkan kelemahan diri kita kepada org dan lain dan lebih buruk lagi kepada musuh kita...dan byk lagi keburuka yang aku rasa korang boleh fikirknnya...

video

No comments:

Post a Comment